Regionalna uczta, czyli Terra Madre Day

We wtorek na całym świecie obchodzony jest Terra Madre Day, czyli święto matki ziemi. Szczecinianie także będą mogli włączyć się do tej inicjatywy i delektować lokalnymi produktami. Na spotkanie zaprasza Slow Food Convivium Szczecin.

Spotkanie TERRA MADRE: regionalna uczta odbędzie się 10 grudnia 2013 r. (wtorek) pomiędzy godz. 11:00 a 17:00 w INKU. Uczestnicy wydarzenia będą mogli spotkać się i porozmawiać z regionalnymi producentami żywności, posmakować lokalnych i ekologicznych produktów. Szczecin odwiedzi blisko 20 wystawców.

TERRA MADRE DAY, organizowany przez światowy Slow Food, odbywa się już po raz piąty. Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: „ochrona prawa do smaku”. Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food. W ciągu 15 lat swego istnienia Slow Food z małego regionalnego ruchu rozrósł się w znacznym stopniu i przekształcił w międzynarodowy ruch, zrzeszający ponad 60 tysięcy członków na wszystkich kontynentach.

Struktura organizacyjna ruchu opiera się na tzw. conviviach, zrzeszeniach osób myślących podobnie, podobnie czujących i w podobny sposób potrzebujących przyjemności ze smakowania - mających wspólny cel: zapewnić sobie i nam wszystkim możliwość pełnego czerpania korzystania z odkryć kulinarnych całej ludzkości. Pierwsze polskie convivium powstało w Krakowie.

Zapraszamy w imieniu organizatorów!

Komentarze